
Ljuddämpare på moderna jaktgevär (AR)
Infitech IFTS vs Acheron SPR E5
Det här med ljuddämpare på moderna jaktgevär (AR)
Vi behöver prata om det här, för det finns både artiklar som underdriver och överdriver hur det påverkar geväret och vad man ska eller kan tänka på.
Eftersom jag har förmånen att ha gjort produkttest åt en etablerad Svensk tillverkare (Infitech) och är bekant med en tillverkare som står i startgroparna (Ljuddämparsyndikatet) samtidigt som min egen nyfikenhet har drivit på så har jag gjort en djupdykning i ämnet. Det betyder konkret att jag under det gångna året har skjutit nära 2000 skott genom 12 olika ljuddämpare, på en handfull olika moderna jaktgevär (AR), så sammantaget skulle jag påstå att jag samlat på mig en ganska god kunskapsgrund.
Författare - V. Björklund & K. Kärrlid
Gasomladdade AR-gevär och hur
ljuddämpare påverkar
Ditt moderna jaktgevär (AR) är i regel gasomladdat, det finns undantag (Pistong) men de allra flesta som sålts i Sverige har funktionsprincipen vridlås med gasuttag (förkortat DI, eller Direct Impingement). Det betyder att omladdningen drivs genom det hål som finns i ovankant i pipan som leder ut gas från den avfyrade patronen upp via ett gasblock, in genom ett gasrör tillbaka in till slutstycket som trycks bakåt och tvingar slutstyckets huvud att vrida sig med viss fördröjning och så låser mekanismen upp och geväret laddar om. Detta kan beskrivas i djupare detalj men det sparar vi till en annan artikel längre fram.
Fördelen med det är att det är beprövat och välfungerande, nackdelen är att det faktiskt är ett ganska smutsigt system och när man lägger till en ljuddämpare så kan det bli ännu värre, men det beror på flera parametrar och går att hantera på flera olika vis och det ska vi titta närmare på i den här texten.
Justerbara gasblock
Det självklara sättet att begränsa mängden gas som skickas tillbaka in i bössan är att antingen välja ett gevär med justerbart gasblock från fabrik eller köpa ett justerbart gasblock på eftermarknaden. Det finns flertalet olika varianter från flera tillverkare och priserna varierar från ca 1000:- upp till runt 4000:-. De flesta varianter har en justerskruv vilken steglöst stryper mängden av gas som tillåts att passera genom gasblocket mellan hålet i pipan och gasröret. Vissa har en vridbar krage med fasta hål i olika dimensioner man kan vrida runt och på så vis begränsar gasflödet genom gasblocket. Det man vill uppnå är att justera gasmängden så att geväret får tillräckligt mycket gas för att ladda om, men inte för mycket, vilket annars kan ge oönskat slitage och medföra andra obehag för dig som skytt. Ett bra sätt att justera gasblocket på är att man justerar ställskruven eller hålkragen till helt öppet läge. Man laddar geväret med 1 skott i magasinet och provskjuter. Sedan stryper man flödet med 0,5 varv eller något till några klick åt gången och så här provskjuter man fram till att gevärets omladdning inte längre fungerar eller fram till att vapnet slutar att låsa mekanismen i öppet läge efter sista skottet. Efter detta så öppnar man på gasen igen, 0,5 varv eller ett till ett par klick och det är för att säkerställa funktion med minsta möjliga mängd gas, i varierande yttertemperatur, men även för att olika typer av ammunition ska fungera men provskjut alltid med den ammunitionen du avser använda och med ljuddämparen monterad naturligtvis, sedan är du klar.
Flowthrough-ljuddämpare
Den andra vägen att gå är att välja en ljuddämpare med flowthrough-funktion, fritt översatt kan man kalla det “genomflöde” och beroende på tillverkare så ser de här väldigt olika ut inuti. Gemensamt är att man har någon variant av gasledningssystem med invändiga kanaler i dämparen som låter mer gas färdas framåt och ut ur ljuddämparens front än vad en ljuddämpare av standardtyp tillåter. Det i sin tur minskar gasen som arbetar sig bakåt in i ditt moderna jaktgevär (AR) och därför också tillbaka mot ditt ansikte. Detta påverkar dessvärre också ljuddämpningen på ett negativt sätt, så en ljuddämpare med genomflöde kan alltså inte vara så tyst som en ljuddämpare av traditionell design. Som med så mycket annat i livet så handlar detta om en kompromiss. Är man ute efter maximal ljuddämpning? Eller det viktigare ta udden av mynningsknallen men istället säkerhetsställa att geväret kan tugga sig igenom 500 skott problemfritt utan rengöring, eller fler? Hur obehagligt och ohälsosamt upplever man krutgaserna man får i ansiktet vid varje skott? Man kan inte både ha kakan kvar och äta den, som man brukar säga.
Ljuddämpare av standardtyp
Ljuddämpare av standardtyp använder vanligtvis ett eller flera system av brickor eller bafflar som bromsar ner de framrusande krutgasernas hastighet. Vissa är mer effektiva än andra men på ett modernt jaktgevär (AR) blir man snabbt varse om hur mycket baktryck de faktiskt kan generera. Då i form av ännu mer smutsiga krutgaser tillbaka in i geväret och detta syns på resterande patroner i magasinet och även på de interna delarna i geväret som magasinbrunn och avtryckarmekanism. I de värsta fallen märks det också i form av gastryck i ansiktet vid varje skott. Detta är framförallt obehagligt och illaluktande men även ohälsosamt. Hylsorna ser i värsta fall riktigt tråkiga ut, tillräckligt för att ge vilken handladdare som helst magknip.
Effekten av ljuddämpare på träffbilden
Att montera en ljuddämpare längst ut på pipan på vilket gevär som helst påverkar i regel träffpunkten. Därför måste man skjuta in geväret med ljuddämparen monterad. Det är inte alls ovanligt att träffarna kan flyttas upp mot 1 dm från ursprungsläget där träffarna tog utan ljuddämparen monterad. Naturligtvis är vissa kombinationer mer känsliga än andra men man måste provskjuta just den kombinationen man valt att använda.
Optimera ditt ljuddämpade AR-gevär: Justeringar och tillbehör
Hur gör man då för att få det här att fungera på bästa sätt? Det finns en uppsjö av kombinationer av produkter och justeringar som kan användas. Jag har gått igenom flera olika och utvärderat samtliga efterhand. Väljer man en ljuddämpare av standardtyp så är ett justerbart gasblock nästan ett måste för att inte göra skyttet obehagligt. Jag testade flera välkända jakt- och skytte-ljuddämpare och gemensamt för alla dessa var att de skapar mer tryck bakåt in i geväret, ibland mycket mer. När jag började skjuta med Infitechs IFTS som är av genomflödesmodell så hade jag fortfarande ett justerbart gasblock monterat på mitt gevär men det visade sig tidigt hur anmärkningsvärt lite den ljuddämpardesignen påverkade geväret. Det justerbara gasblocket visade sig i princip vara onödigt och jag valde därför bort det. Jag var också så imponerad av IFTS att jag valde att köpa testexemplaret jag provskjutit från Infitech. Sedan dess har jag skjutit över 1000 skott genom den och är fortfarande mycket nöjd. Jag har kombinerat det med en H2 buffer, alltså en som är lite tyngre än vanligtvis. Den tyngre buffern gör att omladdningen blir aningen långsammare och det i sin tur gör att mer gas hinner smita ut genom mynningen på ljuddämparen istället för att röra sig bakåt mot patronläget och in i geväret. Detta hjälper också till att minska den upplevda rekylen en smula. Jag betraktar inte detta som absolut nödvändigt för funktionen men det var lite behagligare för mig som skytt.
Förutom detta så finns det laddhandtag som speciellt designats för att leda krutgaserna som kommer tillbaka in i geväret ut åt sidan istället, från skytten, eller ner i mekanismen, detta istället för rakt bakåt mot skyttens ansikte. Exempel på dessa är Radian Raptor SD och PRI Gasbuster för att nämna ett par, men det finns betydligt fler. Min upplevelse är att de hjälper till men att de ensamma inte är en tillräcklig lösning i sig själva.
Jag har också lärt mig att mängden krutgaser och tillhörande smuts som blåser tillbaka in i geväret förr eller senare kommer att påverka funktionen på de interna delarna. Vilken typ av smörjmedel och hur ofta du gör rent bössan är alltid av vikt för att säkerställa att geväret fungerar som du vill, när du vill. Om du har ett ljuddämpat modernt jaktvapen (AR) så rekommenderar jag ett lämpligt fett framför smörjmedel som t.ex. CLP. Fettet ska naturligtvis appliceras på rätt ställen i geväret men har då fördelen att vara mer beständigt än vad CLP är. Men även på grund av att CLP innehåller lösningsmedel som till viss del förångas av de heta krutgaserna vilket ger CLP en påtaglig stank av ammoniak vilket är vare sig behagligt eller hälsosamt, framför allt när man får det direkt intill ansiktet och vidare ner i lungorna. Jag har under lång tid skjutit med kassettrycke från Triggertech och det är fantastiskt men man kommer att behöva göra rent det lite oftare än vanligt för att förhindra saker som dubbelskott eller eldavbrott då det är känsligare för nedsmutsning. Ett trycke av standardtyp har visat sig vara mer förlåtande och tåligt för just smuts. Dessa finns från mil-spec standard ända upp till match-trycken från t.ex. Geissele. Man ska även veta med sig att vissa ammunitionstyper, eller snarare krutet i dessa, smutsar ner geväret mer än andra. Som exempel är Geco's fabriks FMJ ganska smutsiga medan Sellier & Bellots FMJ verkar vara lite renare. Match-ammunition tenderar att brinna renare generellt sett men det är inte givet, jag har hittills testat olika sorter från tillverkarna Norma, PPU, Ruag och PMC.
Recension av Infitech IFTS & Acheron SPR E5
För att vidare understryka skillnaderna på de olika typerna av ljuddämpare så ska vi titta närmare på tidigare nämnda ljuddämpare Infitech IFTS och Acheron SPR E5. Detta för att dessa representerar de två olika typerna mycket väl; Infitech IFTS är svensktillverkad, är gjord av aluminium, har genomflöde, den finns både som direktmonterad och för montering på mynningsbroms (Ase Utra borelock typ).
Acheron SPR E5 tillverkas i Schweitz, är gjord av rostfritt stål, är av traditionell typ och kräver en särskild mynningsbroms och krage för montering. Vilket i sin tur kräver att pipan har rätt profil för att passa kragen som ljuddämparen bottnar mot. Infitech IFTS är alltså en ljuddämpare som passar de flesta moderna jaktvapen utan någon som helst anpassning jämte Acheron SPR E5 som är ett väldigt specialiserat system.
Infitechs IFTS kostar 5495:- i standardutförande. Acheron SPR E5 kostar 13995:-, mynningsbroms och krage kostar 3895:- och ett av få moderna jaktgevär (AR) som saluförs i Sverige som har rätt pipprofil från fabrik är Daniel Defense Mk12 SPR.
Infitech IFTS
IFTS tillverkas som nämnts i Sverige och i 2 olika kalibrar, .223 och .308 och finns i tre olika utförande. En variant som bygger 10cm bakom pipgängan, en variant som bara bygger 5cm bakom pipgängan och en variant som är direktmonterad på mynningsbromsar från Ase Utra och Silent Steel.
Detta är en ljuddämpare med genomflöde, som är 180 mm lång, 45mm i diameter och väger drygt 350 gram beroende på variant, den är tillverkad av 7075 aluminium och dämpar med ca -22db enligt specifikationen.
Jag har skjutit totalt skjutit över 1000 skott genom min IFTS och den gör precis vad man önskar. Den påverkar gevärets funktion och känsla minimalt eftersom den är ganska lätt, den är dessutom teleskopisk vilket gör att balansen på geväret inte påverkas lika mycket (jag har varianten som bygger 10cm bakom mynningsgängan) och den dämpar mynningsknallen på en okej nivå. Geväret blir inte överdrivet smutsigt och hylsorna ser okej ut efter skjutning, lite sotiga men det går lätt att torka av och inga problem att ladda om.
Den har dock en träfflägesförändring på ganska exakt 10cm rakt ned på 100 meter. Denna skillnad är repeterbar och då jag i princip alltid skjuter med ljuddämpare så betraktar jag detta som ett ickeproblem. Vill du ha en ljuddämpare till ditt moderna jaktgevär (AR) och känner dig osäker eller ovillig till att börja meka med ett justerbart gasblock eller liknande så är detta dämparen för dig. Infitech IFTS är pålitlig och välgjord, den dämpar ok och passar de allra flesta moderna jaktgevären (AR) på marknaden.
PS. Sedan den här texten skrevs så har Infitech lanserat IFTS G2. Den är lite lättare, dämpar lite mer och tål betydligt fler skott i följd än G1. I våra ögon har man tagit en bra produkt och gjort den lite bättre.
Fördelar
-
Tillverkas i Sverige: Hög kvalitet och lättillgänglig för svenska skyttar.
-
Genomflödesdesign: Minskar mängden baktryck och krutgaser som trycks tillbaka in i geväret, vilket resulterar i mindre smutsiga interna delar och en behagligare skytteupplevelse.
-
Lättviktig: Tillverkad av 7075 aluminium och väger runt 350 gram beroende på modell, vilket minimerar påverkan på gevärets balans och funktion.
-
Teleskopisk: Varianten som bygger 10 cm bakom pipgängan gör den mer kompakt och påverkar inte geväret i samma utsträckning som längre modeller.
-
Dämpar effektivt: Dämpar mynningsknallen med upp till -22 dB, vilket är tillräckligt för att göra skyttet mer bekvämt och skydda hörseln.
-
Minimalt behov av justerbart gasblock: Eftersom genomflödesdesignen fungerar så bra, behövs ofta inte ett justerbart gasblock.
-
Långvarig användning utan problem: Testad med över 1000 skott och fortfarande i utmärkt skick utan större funktionspåverkan.
-
Måttlig träfflägesförändring: Flyttar träffpunkten 10 cm rakt ned vid 100 meter, vilket är repeterbart och förutsägbart, något som kan kompenseras för utan problem.
Nackdelar
-
Begränsad dämpning: Även om den dämpar ljudet väl, är den inte lika tyst som traditionella ljuddämpare utan genomflöde.
-
Träfflägesförändring: Även om 10 cm är repeterbart, kan det vara en nackdel för vissa skyttar som inte vill behöva justera sitt sikte beroende på om dämparen är monterad eller inte.
-
Lätt aluminium: Även om lättvikten är en fördel, kan det innebära mindre hållbarhet jämfört med tyngre, mer robusta stålkonstruktioner.
Acheron SPR E5
SPR E5 tillverkas i Schweitz och kan närmast beskrivas som en Europeisk version av den anrika ljuddämparen från Ops Inc, AEM5 modell 12. Denna ljuddämpare har en mycket intressant historia bakom sig både tillverkningstekniskt och hur den använts genom åren. Fullt tillräckligt för en helt egen artikel framöver. Trots att designen är runt 20 år gammal så tillverkas den fortfarande av inte mindre än 3 olika firmor, den ses som en av de tystaste ljuddämparna som finns till moderna jaktgevär (AR).
Det är en ljuddämpare av standardtyp som är 225 mm lång, 39mm i diameter och väger 565 gram. Den är tillverkad av rostfritt syrafast stål SS2348 och har inre bafflar av värmebehandlat 17-4 PH stål och dämpar upp till -30db beroende på ammunitionstyp enligt specifikationen.
Hittills har jag endast skjutit ca 300 skott med SPR E5 och det märks att den inte har genomflöde då den är ganska gasig att skjuta med. Hylsorna ser ut som sju svåra år efteråt och mekanismen i geväret ser lika illa ut efter inte så särskilt många skott. Men, OJ vad tyst den är! Den dämpar ljudet påtagligt bättre än någon annan ljuddämpare jag testat på ett modernt jaktgevär (AR). Den är även en av de tyngsta, men tyngden till trots så har dämparen i princip ingen som helst träfflägesförändring. Detta är en del av designen med kragen som nämnts tidigare som sitter längre bak på pipan mot vilken ljuddämparen bottnar mot. Jag tänkte att det mest var en gimmick men vid upprepade tester så påvisar den samma sak, ingen träfflägesförändring. Trots att det är den tyngsta dämparen jag testat så sitter träffarna precis där de ska, med enbart den specifika mynningsbromsen eller med ljuddämparen monterad över gör det ingen skillnad, det är smått otroligt, men hålen i tavlan ljuger inte. Detta är ljuddämparen för konnässören, MK12 entusiasten och prylnörden som bara måste ha det värsta. Priset är att betrakta som direkt galet men bättre kvalitet och framför allt proveniens finns inte någon annanstans.
Fördelar
-
Mycket tyst: En av de tystaste ljuddämparna på marknaden, med upp till -30 dB i ljudreduktion beroende på ammunition. Idealisk för skyttar som prioriterar ljuddämpning över allt annat.
-
Hög byggkvalitet: Tillverkad i rostfritt syrafast stål (SS2348) med värmebehandlade bafflar av 17-4 PH stål, vilket gör den extremt hållbar och tålig.
-
Stabil träffbild: Trots sin vikt på 565 gram har dämparen ingen mätbar träfflägesförändring, vilket ger en fördel för skyttar som vill bibehålla sin precision oavsett om dämparen är monterad eller inte.
-
Design från Ops Inc: Baseras på en beprövad design med rötter i Ops Inc AEM5 modell 12, känd för sin prestanda och kvalitet.
Nackdelar
-
Tyngd: Väldigt tung med sina 565 gram, vilket kan påverka balansen på geväret, särskilt vid längre skyttesessioner.
-
Gasigt: Eftersom dämparen inte har genomflöde, får du mer baktryck och krutgaser som trycks tillbaka in i geväret, vilket gör geväret smutsigare snabbare och skapar obehagliga gaspuffar i ansiktet.
-
Hög smutsbelastning: Hylsorna blir mycket smutsiga och mekanismen i geväret påverkas efter bara ett fåtal skott, vilket ökar underhållsbehovet.
-
Pris: Väldigt dyr, med ett pris på 13995:- plus 3895:- för mynningsbroms och krage. Detta gör den till ett mycket exklusivt val som kanske inte är tillgängligt för alla skyttar.
-
Kräver specifika anpassningar: Ljuddämparen kräver en särskild mynningsbroms och att pipan har rätt profil för att fungera korrekt, vilket innebär extra kostnader och besvär för installation.
Infitech IFTS
+ Fördelar- Nackdelar
+ Lättviktig, endast 350 gram
+ Genomflödesdesign minskar baktryck
+ Kräver inga stora justeringar
+ Prisvärd och lättanvänd
- Begränsad ljuddämpning, upp till -22 dB
- Träfflägesförändring på 10 cm vid 100 m
Acheron SPR E5
+ Fördelar- Nackdelar
+ Extremt tyst, upp till -30 dB-
+ Ingen träfflägesförändring
+ Robust konstruktion i rostfritt stål
- Väldigt dyr, 13995:- plus tillbehör
- Mycket tung, 565 gram
- Stor mängd baktryck och smuts
- Komplex installation med specifika krav