
Infitech IFTS G2
Det här är viktigt att veta.
Att testa ljuddämpare är egentligen inte helt okomplicerat beroende på hur exakt data man vill ta fram. Så långt vi på Skytteguiden kan förstå så finns det egentligen inget enhetligt sätt att mäta ljuddämpningen på. Visst finns MIL-STD-1474D kommer någon säga men enligt vår uppfattning så säger den ändå inte allt. Givet är att vilken mikrofon och vart man väljer att ställa den för att mäta ljudet kommer att påverka resultatet. Men hur mycket en ljuddämpare klarar av att dämpa kommer också att variera beroende på såväl vapentyp, piplängd och kaliber samt val av ammunition och det hittar vi ingen standard för. Det finns någon enstaka tillverkare som redogör för både vilket vapen och vilken ammunition som använts vid mätningen, detta borde vara standard. Vissa tillverkare väljer att skriva att deras ljuddämpare dämpar upp till en viss decibel, det tycker vi är föredömligt. Med allt detta i åtanke så ska man inte stirra sig blind på olika tillverkares publicerade siffror utan se dessa som riktmärken.
När vi på Skytteguiden testar ljuddämpare så fokuserar vi på upplevelsen av hur ljuddämparna fungerar. Vi skjuter minst några hundra skott med dem monterade på våra gevär innan vi sätter oss vid datorn och skriver, därför tar det ibland lite tid att få fram en sådan här text.
Stort tack till Infitech som tillhandahöll både IFTS G2 Long & Short
Författare - V. Björklund
Testvapen:
Diamondback DB15 Hunter, Daniel Defense Mk12 SPR och Ruger MPR samtliga med 18” pipa, kaliber .223 Remington.
Info om Infitech IFTS G2
Teleskopisk ljuddämpare med flowthrough funktion.
Finns i 3 varianter, 100 mm teleskopisk del, 50 mm teleskopisk del eller direktmontering på mynningsbroms eller flamdämpare med Borelock standard.
Max pipdiameter: 19,5 mm
Material: Aluminium 7075-T6
Längd: 180-220 mm beroende på variant.
Diameter: 45 mm
Vikt: 320-340 gram beroende på variant.
Gänga: 1/2x28” och 5/8-24”
Kaliber: .223 eller .308
Ljuddämpning: 22-28 db.
Minsta piplängd: 16”
Max antal snabba skott: 100st i kaliber 223 och 60st i kaliber .308.
Ej godkänd för magnumkalibrar.

Ammunition:
55 grains FMJ ammunition från GGG, Fiocchi och Sellier & Bellot.
IFTS G1 & G2
Hösten 2024 släppte Infitech generation 2 av deras IFTS ljuddämpare. Jag började tidigt skjuta med ett testexemplar av IFTS G1 och eftersom jag var så nöjd med hur den fungerade valde jag att köpa testexemplaret och har sedan dess hunnit skjuta runt 1500 patroner med den ljuddämparen monterad. När nu IFTS G2 var på horisonten var jag naturligtvis väldigt intresserad av att testa och jämföra. När vi på Skytteguiden fick leverans från Infitech bara några veckor senare så var det inte bara en utan två IFTS G2 ljuddämpare i kartongen, vilket vi inte hade förväntat oss.
Eftersom detta var i tidigt skede av produktionen så saknar den ena ljuddämparen ytbehandling, den är för kaliber .223 och har 5 cm teleskopisk del. Den andra fick vi höra är en liten prototyp som Infitech testat och lekt med tanken på sedan IFTS G1 kom. Den har i princip samma innehåll som en vanlig IFTS G2 men är bara 123 mm lång, har 50 mm teleskopisk del och väger endast 250 gram.
Vill du veta mer om Infitech IFTS (G1) och vad man kan tänka på när man monterar en ljuddämpare på ett halvautomatiskt gevär, typ AR eller annat så finns mer information här: https://www.skytteguiden.com/ljudd%C3%A4mpare-ar
Innan vi kör till skjutbanan.
Att läsa texten om “ljuddämpare till AR” ger dig en god grund att stå på, när vi nu tittar på Infitechs IFTS G2 så ville vi ta itu med följande frågeställningar; Hur fungerar de? Påverkar de geväret mer eller mindre än G1? Hur är träfflägesförändringen? Hur upplevs rekylen? Hur upplevs ljuddämpningen? Vilka övriga intryck får vi?
Detta ska vi titta närmare på och göra vårt bästa för att besvara i texten nedan.
På skjutbanan.
När vi var på banan den första rundan med IFTS G2 hade vi även med min gamla G1 och tre olika gevär, Diamondback DB15, Ruger MPR och Daniel Defense Mk12 SPR. Vi turades om att skjuta, känna, lyssna och jämföra.
Vi blev ganska snabbt överens om att de nya versionerna av IFTS fungerar precis som väntat, med minimal påverkan på gevärets funktion. Detta tillskriver vi flowthrough-funktionen som vi upplever som välfungerande. Samtliga gevär laddar om och fungerar precis som vanligt, ingen gas i ansiktet och hylsorna kastas ut i ungefär samma vinkel som innan ljuddämparen monterades.
Träfflägesförändring är av intresse att veta och här har vi lagt tid på att testa om och om igen på flera olika gevär. Den fullstora IFTS G2 ändrar träffläget mellan 5-8 cm ner beroende på gevär, vilket är lite mindre än G1. Träfflägesförändringen var repeterbar på respektive gevär och går således lätt att kompensera för när man nollställer sitt sikte. Om detta enbart beror på att IFTS G2 väger mindre eller om det är något med det nydesignade innehållet som påverkar kan vi inte säga med säkerhet. Den korta prototypversionen ändrar träffläget mellan 4-6 cm nedåt och var repeterbart precis som den fullstora modellen.
När det kommer till upplevd rekyl så upplevde vi att IFTS G2 är märkbart snabbare att komma tillbaka i mål med vid rörligt eller fristående skytte än vad G1 är. Detta tillskriver vi det nya innehållet i dämparen som tycks fungera mer effektivt. Även vid skytte från bänk eller från liggande position så märks den minskade upplevda rekylen.
Hur är det då med ljuddämpning? Den fullstora modellen av IFTS G2 upplevs dämpa lite mer än G1. Exakt hur mycket har vi ingen möjlighet att mäta men Infitech listar att den ska ta upp till 28 db reducering. Den har också en dovare ton än G1. Samtliga testskyttar upplever ljuddämpningen som god. Den korta prototypen dämpar mindre än IFTS G1, precis som tidigare nämnt har vi ingen möjlighet att mäta men en kvalificerad gissning är strax under 20 db reducering.
Det är inte jättemycket men ändå gillar de flesta av oss den, det för oss till vilka övriga intryck vi fått under testperioden.
Den fullstora IFTS G2 är identisk med G1 i utvändiga mått, men det nya innehållet har gjort den lite bättre då den är lättare och upplevs ändå svälja lite mer rekyl och dämpa ljudet lite extra. Den lilla prototypen är spännande eftersom den är så kort och lätt att det nästan inte känns att den är monterad på bössan, men det märks definitivt när man går från flamdämpare eller mynningsbroms till den minimalistiska ljuddämparen som på ett påtagligt vis tar ner mynningsknallen och även hanterar rekylen helt ok.

Slutsats.
Att jag ser IFTS G1 som en bra ljuddämpare till moderna jaktgevär är ingen hemlighet. Med den nya generationen så gör man en redan bra produkt lite bättre på alla punkter. Den väger mindre, den minskar upplevd rekyl lite bättre och den dämpar ljudet lite mer samtidigt som priset i stort sett är oförändrat och de är dessutom godkända för betydligt fler skott i följd.
Den lilla prototypversionen är spännande på flera vis och den gav flera av oss ett ganska kraftigt köpsug. Nu finns den inte att köpa i skrivande stund och det är kanske inte en ljuddämpare för alla och alla situationer. Men den är effektiv för sin storlek, den påverkar geväret minimalt i både funktion och känsla och borde därför kunna tilltala en skara skyttar som inte vill ha mer vikt på bössan men som kanske ändå är rätt trötta på bullernivån från en flamdämpare eller mynningsbroms.
Är man intresserad av den extra korta versionen av IFTS G2 så kan man skicka ett mail till Infitech på kundtjanst@infitech.se och låta dem veta det. Kanske finns det tillräckligt många som är intresserade för att Infitech ska börja producera dem?